Kenttäratsastuksen lyhyt oppimäärä – osa I

Jokaisessa urheilulajissa on oma termistönsä ja säännöt, joiden ymmärtäminen auttaa huomattavasti koko lajin ymmärtämistä. Jotta kenttäratsastusta olisi helpompi seurata ilman tarvetta lukea kaikkia ratsastuksen sääntöjä, olen aloittanut postaussarjan Kenttäratsastuksen lyhyt oppimäärä. Sen ensimmäisessä osassa kerron luokkatasoista ja niillä etenemisestä.

Luokkatasot

CNC vs. CCN vs. CIC vs. CCI

Lyhenteiden kirjaimet tulevat sanoista Cross Country (kenttäratsastus tai kenttäratsastuksen maasto-osuus) ja National (kansallinen) tai International (kansainvälinen). CNC- ja CCN-luokat ovat siis kansallisia luokkia, kun taas CIC- ja CCI-luokat ovat kansainvälisiä. CNC sekä CIC ovat lyhyen formaatin kilpailuja ja CCN sekä CCI pitkän formaatin. Näiden eroavaisuus on siis maasto-osuuden pituudessa ja tilanteesta riippuen osakokeiden järjestyksessä.

Kirjainten perään voidaan laittaa tähtiä yhdestä neljään kertomaan luokan vaativuustaso. Helpoin näistä ns. tähtiluokista on yhden tähden luokka (CNC1*/CCN1*/CIC1*/CCI1*) ja vaativimmat kilpailut järjestetään neljän tähden tasolla. Neljän tähden luokkia ei järjestetä lyhyessä formaatissa eikä kansallisella tasolla, joten kaikki neljän tähden luokat ovat CCI4*-luokkia.

Tähtiluokkia pienempien luokkien nimeäminen vaihtelee maittain, mutta Suomessa luokat ovat CNC60, CNC80, CNC90 ja CNC105. Näissä luokissa kirjainyhdistelmän perässä oleva luku kertoo luokkatason rataesteosuuden korkeuden senttimetreinä.

Britin kanssa olemme kilpailleet korkeimmillaan CIC2*-tasolla.

Mestaruusluokkien luokkatasot menevät tällä hetkellä seuraavasti:

  • SM – CNC2*
  • PM – CIC2*
  • EM – CCI3*
  • MM – modifioitu CCI3*: koulu- ja rataesteosuus ovat vaativampia, mutta maasto-osuus ratsastetaan kolmen tähden tasolla

Eteneminen luokasta toiseen

Ratsastus on siitä ihana laji, että suurin osa luokista on avoimia kaikille. Joitakin luokkia on rajattu tietyille ikäluokille (poniratsukot, juniorit, nuoret ratsastajat, seniorit, nuorten hevosten luokat), mutta muihin luokkiin saavat osallistua kaikki. Lähtöviivalla voivat olla siis tasavertaisina 64-vuotias mies ja 18-vuotias nainen. Oikea luokka valitaan ratsukon taitotason mukaan.

Jotta luokkatasolta voi nousta toiselle, tarvitsee alemmalta luokkatasolta olla hankittuna riittävät kvaalit. Esimerkiksi CNC1*-luokasta ei voi siirtyä suoraan CNC3*-luokkaan. Vastaavasti kansallisesta CNC2*-luokasta ei voi siirtyä suoraan kansainväliseen CIC2*-luokkaan ilman näyttöjä helpommista kansainvälisistä luokista, toisin sanottuna CIC1*-luokasta. Näin lajin turvallisuutta voidaan parantaa, kun alemmalta tasolta tulee olla riittävät näytöt, jotta saa siirtyä korkeammalle tasolle.

Mitä sinä haluaisit tietää kenttäratsastuksesta?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *